Meten is weten Inzicht krijgen in je eigen energieverbruik is de eerste stap om bewuster te gaan verbruiken. Het is stimulerend om te zien of je verbruik daalt als je een maatregel als isoleren of wassen op een ander tijdstip uitvoert of het laden van je e-auto overdag uitvoert, Een ander gebruikspatroon gebruiken realiseren en zien dat je energiefactuur daalt. Om ook met buren te kunnen vergelijken is het goed als de meetgegevens op dezelfde wijze worden opgeslagen en op gelijke wijze analyse mogelijk is. Het Europees ontwikkelde meet- en monitoring systeem EnergieID is daar geschikt voor. Leimuiden Duurzaam onderzoekt, met andere cooperaties, waaraan een online meet- en verificatieplatform zou moeten voldoen dat gezinnen en organisaties helpt inzicht te krijgen in hun energie-, water- en afvalverbruik. Waardoor op termijn het stroom delen kan worden ondersteund.doordat op standaard wijze gegevens over het eigen individuele gebruik en individuele opwek van buren beschikbaar is Een zelfde manier van meten maakt het proces van delen uitvoerbaar.op termijn.. EnergieID is er voor alle Leimuidenaren, woning eigenaren, huurders, bedrijven, iedereen. Of je nu een analoge of digitale energiemeter hebt. Naast het opvolgen van je energieverbruik, kan je ook je kilometers bijhouden die je aflegt met de fiets of auto, maar ook je afval en waterverbruik.
naar EnergieID naar EnergieID
De NRG monitor op je tafel of bureau De NRG Monitor is een compact 3.5 inch tft display waar actueel Elektra/water/gas/warmte verbruik en kosten mee wordt gemonitord. Dit vergroot het inzicht in het eigen verbruik. Onderzoeken wijzen uit dat deze inzichten bij de gebruikers ook daadwerkelijk leiden tot handelen = besparen. De monitor wordt via het lokale Wifi netwerk van de gebruiker gekoppeld aan de P1 Dongle Pro. De NRG Monitor is een centrale hub waar al het verbruik/opwekking zichtbaar is. Vooralsnog zijn aan de NRG monitor kosten verbonden (75 euro excl. BTW, inclusief voetje en adapter USB C). Verkrijgbaar bij je energie cooperatie Leimuiden Duurzaam. Installatie assistentie verzorgt je energie coach van Leimuiden Duurzaam.
EnergieID Met EnergieID kan je de meetgegevens van je woning of gebouw verzamelen, bekijken en analyseren. EnergieID helpt je te begrijpen hoeveel je hebt bespaard als gevolg van gedragsveranderingen en verbeterde efficiëntie. Mogelijk wordt het informatie delen op termijn en het informatie vergelijken met anderen in de buurt.. Onbekend met EnergieID? Maak je gratis account dan nu aan. In de basisversie voeg je maandelijks handmatig je stroom verbruik en eventueel je eigen opwek van stroom, toe aan je woondossier. Dat kan natuurlijk ook automatisch, verbindt dan je slimme meter via een ‘dongle’ met je EnergieID woningdossier, zie hierna.
Waarom aansluiten bij de Leimuiden Duurzaam groep in EnergieID Je krijgt de premium versie van EnergieID: Dat is uniek, je krijgt namelijk als Leimuidenaar toegang tot verschillende extra’s bovenop de basisversie. Kosten 1 euro per maand (excl. BTW) •De energiecoaches van Leimuiden Duurzaam, je lokale energie cooperatie, staan je bij: Als lid van Leimuiden Duurzaam geef je de beheerder en de energiecoaches toestemming om jouw Energie woningdossier in te kijken. Op deze manier kunnen zij je bijstaan, fouten corrigeren, meters toevoegen… •Je draagt zo ook bij aan de energiemetingen van Leimuiden Duurzaam: De lokale energie cooperatie krijgt op deze manier meer inzicht in het energieverbruik lokaal en de noden van de bewoners van Leimuiden en kan zo haar dienstverlening verbeteren.
En wat met mijn gegevens? Enkel de beheerders van Leimuiden Duurzaam zien jouw dossier, dat zijn wij de energiecoaches van Leimuiden. Behoor je daarnaast nog tot een team, dan kunnen de beheerders van dat team ook jouw dossier zien. Andere leden zien je naam en energieverbruik niet. Zie hetPrivacyeleid van Energie ID Zie hetPrivacyeleid van Leimuiden Duurzaam
Waarom open-source technologie? We willen als energie cooperatie verantwoord omgaan met data en technologie. Uit energiedata kunnen privé gegevens van het huishouden worden afgeleid. Daarom kiezen we voor open-source technologie, zodat het duidelijk is welke data er wordt verzameld en er geen afhankelijkheid ontstaat met een commerciële partij, die winst maakt met onze persoonlijke energiegegevens.
Verbind je slimme meter met EnergieID Door een ‘dongle’ aan je slimme meter te verbinden, via de zgn, P1 poort, is uitlezing met je eigen Wifi netwerk mogelijk. Ook is dan het vervolgens mogelijk. de meetgegevens automatisch vast te leggen in je eigen EnergyID woondossier. Je energie coach helpt je installeren. Voor als nog zijn hier materiaal kosten (30 euro excl. BTW) aan verbonden. Geadviseerd wordt de P1 Dongle Pro te installeren. Verkrijgbaar bij je energie cooperatie, Leimuiden Duurzaam. Meetgegevens van je zonnestroom productie of over je batterij gebruik kunnen verkregen worden door de app van de leverancier te verbinden met je woningdossier in EnergieID.
Naar de website van Slimmer met je Energie Naar de website van Slimmer met je Energie
Het landelijke platform Slimmer met je Energie geeft uitleg.